Bed and Breakfast Marketing

Informatie van Stinngo

Kan iedereen een B&B beginnen?

Voor een B&B heb je geen papieren nodig. Maar wel een instelling die past bij een gastvrije omgeving. Ben je dienstverlenend ingesteld? Hoe ga je het vinden dat er vreemden in je huis zijn, die ook nog eens verwachtingen hebben ten aanzien van de dienstverlening? Het is toch anders dan gewone logés. En hoe regel je het als je zelf ook eens weg wilt? Twijfel je? Praat er eens met andere B&B eigenaren over. Of neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Huurder of eigenaar binnen een VVE

Als je huurder bent, heb je te maken met de voorwaarden uit het huurcontract. 

Ben je eigenaar binnen een Vereniging van Eigenaren dan kunnen de splitsingsacte of het huishoudelijk reglement beperkingen opleggen aan het runnen van een B&B. 

Gemeentelijke bepalingen

Elke gemeente heeft weer andere voorwaarden. Meestal geldt een maximaal aantal gasten, maar er kunnen ook regels gelden voor het maximale oppervlakte ten opzichte van de totale woning. Het kan ook zijn dat je gemeente eist dat je toeristenbelasting int – en weer afdraagt. Vraag bij de gemeente de precieze voorwaarden.

Hoe zit dat met belastingen enzo?

Een B&B is een bedrijf. Je moet je inschrijven bij de KvK, een BTW nummer aanvragen en een boekhouding gaan bijhouden. En belasting betalen over de winst. Kosten die je maakt, trek je natuurlijk af. Ben je geen rekenwonder, ga dan al voor aanvang op zoek naar een geschikte boekhouder. Dat scheelt een boel zorgen.

Check in elk geval hoe het zit met je verzekeringen (opstal, WA). Je moet er niet aan denken dat er zich schade voordoet waarvoor je niet gedekt blijkt binnen je huidige verzekeringen.

Tarieven, annuleringen, betalingen

Om vervelende situaties te voorkomen (annuleringen, no-shows) is het handig om op voorhand duidelijk te maken hoe je hiermee omgaat.

Er zijn tal van dienstverleners waarmee je contracten kunt afsluiten om credit cards als Mastercard en Visa te accepteren. Je betaalt vaak opstartkosten, een vast maandbedrag en daarnaast ook nog eens provisie over het bedrag dat je int. Een goedkope oplossing voor betalingen ter plekke wordt geboden door bv Adyen

Je kunt ook werken met PayPal. Daarmee kan je gasten een aanbetaling laten doen, die direct op je rekening verschijnt. Daar gelden geen abonnementskosten, maar ligt de provisie op de betalingen een stuk hoger.